Az Izomkontroll módszer segítségével megvalósul a  mozdulat, a hajlékonyság, és az egészség tudatos kontrolljának újraéledése. Az Izomkontroll testtudat fejlesztő gyakorlatainak – ún. “Mindennapi macskanyújtózás” – az elsajátítása lehetővé teszi, hogy újra átélhessük testünk rugalmasságát, könnyedségét, mely teljesebbé, önfeledtebbé teszi mindennapjainkat. Az izmok helyes irányításának megtanulása révén a test és a lélek hamarabb találja meg az egészség felé vezető utat.

Az izomkontroll módszer tematikája:

1. A has hajlító-, és a hát nyújtó izmainak irányítását megtanulva, kezelni tudjuk a testre ható negatív stressz hatásait, ellensúlyozni leszünk képesek az ezek által kialakult hibás testképet (görnyedt tartás, felszínes légzés, gyenge perisztaltika, fölösleges izomgörcsök stb.)
(A derékfájás és a háti panaszok jelentős része a test rossz használatának az eredménye.) A tartás jelentősen javítható  a módszer gyakorlásával.

2. A másodlagos – azaz a válaszreakciók által létrejött – tartáshibák kiküszöbölésére nyújtanak segítséget a szomatikus testtudat-fejlesztő gyakorlatok. A törzs és a csípőtájék izmainak működése testünk megismerésével, s a tudatos korrekcióval egyre harmonikusabbá válik. Ezek a gyakorlatok segítenek újra hosszabbra nyújtani a „rövidebb” derekat, és közelebb hozni a törzset a függőlegeshez. A „csigacsavar”- és „macskanyújtózás”- gyakorlatokkal ismét átélhetjük a nyújtózkodás örömét. (A traumák különféle válaszreakciókat hozhatnak létre a testben: izomrövidülés, nyak és derékfájdalmak, gerincferdülés, bicegés).

3. A csípőízület és az alsó végtag izmainak irányítása, valamint a lábmozgások fejlesztése érdekében végzett gyakorlatok révén megtudhatjuk, hogyan követi bokánk mozgását a test, egészen a nyakig. A nehézkes öreges járás helyett ízületeink olajozottsága révén könnyedséget, testünk rugalmasságát élhetjük meg. Bátran vállalkozhatunk újra táncra, túrázásra, vagy épp egy mozgásos órára.

4. A nyak és a váll izmainak megdolgoztatásával irányításunk alá vonjuk azok működését. Ezen gyakorlatokat a légzés fejlesztésével egészítjük ki. Figyelmet fordítunk a szemmozgások fontossága, melyek hatással vannak az izomműködésre. Csavarodó jellegű mozgások újratanulásával segítjük a két agyfélteke helyes működését.

Az Izomkontroll gyakorlatsor végzése által a test rugalmassá válik. Gyengéd, figyelemmel végzett gyakorlatait minden korosztály tagjai végezhetik.

A foglakozások során Thomas Hanna: Izomkontroll, avagy szomatika c. könyve alapján végezzük a szomatikus testtudat-fejlesztő gyakorlatokat.