Amikor Marika felkért, hogy meséljem el gerincproblemam tortenetet azon töprengtem mikor is kezdodött az egész es rájöttem, hogy nagyon fiatalon. 15-16 eves lehettem, amikor egyszer csak 1.72 magas lettem es borzasztóan zavart, hogy mindegyik fiú, aki nekem tetszett alacsonyabb volt nálam.

Emiatt összehúzódtam, elkezdtem púposan járni, hogy alacsonyabbnak tunjek. Rövidlátási problémaim miatt mindenhez közel hajoltam, mindenbe belegörnyedtem, persze – annak idején – szemüveget nem voltam hajlandó hordani „juj be ciki” címszó alatt. A hosszú iskolai évek alatt az iskolatáska cipelése es a sok jegyzetelés a hátgerincemet nemcsak tovább púposította, hanem el is ferdítette. Az utóbbi 25 évben irodai munkát végeztem, azaz végzek es tavalyig tovább görnyedtem a komputerem felett, aminek egyáltalán nem örült az állítólagos „mestermu” hátgerincem.

2005-ben építkeztünk es a munkások lustasága miatt kénytelen voltam magam megemelni es cipelni a 20-30 kilós cementzsákokat. 2007-ben autóbalesetem volt es valójában azután lett a legtöbb baj a nyakammal, vállaimmal es derekammal. Évente kb. 4 alkalommal úgy becsípodött valami a derekamba, hogy hetekig alig bírtam szuszogni, nemhogy mozogni. Ha meg nem csípodött be semmi, akkor 4-5 perc lábon állas után muszáj volt vagy leülnöm, vagy leguggolnom, mert egyszeruen mar nyüszítettem a derékfájdalomtól. Sétálni nem tudtam, csak sietni vagy szaladni, mert egy rövid lassú séta is eros nyaki, vall es derékfájdalmakat okozott. Ha leültem pihenni, a kemény széken való üléstol ismét fájni kezdett mindenem. Ha pedig lefeküdtem, hanyatt vagy hason semmi fele képen sem ment, csakis oldalt összegömbölyödve, úgymond magzatpózban voltam képes feküdni/aludni.

Nem volt mit tennem, orvoshoz mentem. A háziorvos a reumatológushoz küldött, majd neurologusok es ortopéd orvosok hada vizsgált ki, kopogtatott végig. Ultrahang, röntgen, CT, MR felvételek tömkelege készült, míg végül megállapítottak, amit jómagam is tudtam, éspedig: az egész hátgerincem egy csodtömeg. Konkrétan: az V-VI nyaki gerinc csigolyaim közti rész kifejezetten lelapult es a nyaki gerincem íve kyphosisba (görbületbe) megy at. Az V-VII csigolyaim hátsó peremsarkain spondylosisos (azaz kopásos) elváltozás van. A porckorongok laposak, dehidráltak. Felso háti szakaszon jobbra convex (domború) scoliosis (gerinc egyoldalú elhajlása a frontális síkban) torsival (csavarodással). Alsó háti kyphosis (görbület)–em van. Csigolyák peremsarkain spondylosisos (kopásos) elváltozás. Az ágyéki gerincen degeneratív eltérések. A derek táji porckorongok meghaladjak a csigolyatestek peremet. Kiterjedt, tobbrekeszes cysticus keplet abrazolodik, ami azt jelenti, hogy egy 5 x 5 cm átméroju úgynevezett Tarlow cisztám van = folyadékkal teli hólyag amelyek leggyakoribban az ideggyökereket érintik keresztcsont szintjen.

Scoliosis = gerinc oldalirányú elhajlása a frontális síkban

Intervertebralis discus rendellenesség

Discopathia es spondylosis cervical

Ez mint szép es jó, de most hogyan gyógyítanak meg? Mit tegyek, hogy ne fájjon folyamatosan vagy felváltva mindenem?      Elsoként vert vettek tolem es valami gyógyszerrel együtt visszafecskendeztek a fájó testrészembe. Aztán szteroidokat adtak, de úgy feldagadtam toluk, hogy alig bírtam mozogni. Majd Brexin, Miderizone, Pantoprazol, Milgamma, Mydeton es Aflamin gyogyszereket szedettek, de csak pár órára szuntek a fájdalmak es úgy döntöttem nem teszem tönkre a májamat. Voltaren, Fastum gel, Flector es Salonpas tapasz nélkül el sem indultam a lakásból. Gerinctornára küldtek es kaptam az úgynevezett sonoTens (aramtappancsos) kezeléseket, galván kezelést, sulyfurdot. A Neodolpass infúziós kezelés volt az egyetlen ami segített, de csak az elso adag után múlt el a fajdalom 1-2 hónapra. A további adagok meg se kottyantak.

Voltam az Ormos intézetben csontkovácsnál, jártam McKenzie terápiára ahol 5000 forintot fizettem óránként, majd egy II. kerületi csili-vili Mozgásstúdióban, ahol 7000 Ft volt egy óra, aztán meg csili-vilibb XI. kerületi gyógytorna stúdióban ahol 9000 forint volt az óradíj. Mindezt 2007-2011 között és SEMMI változás. Az ottani gyakorlatokra már nem emlékszem pontosan, de arra igen, hogy minden gyakorlatot behúzott csípovel kellet teljesíteni, hátgerincet talajra lenyomva. ½ évembe került amíg megtanultam hogy kell járni behúzott fenékkel úgy, hogy ne úgy nézzek ki az utcán mintha bekakiltam volna. DE továbbra is fajt es becsípodött az a rohadt ideg es meg mindig nem tudtam rendesen feküdni, ülni, mozogni.

Es akkor egy szép napon nekem kellet elvinnem keresztfiamat a Petur utcai táncórájára ahol – amíg rá vártam – elolvastam az összes ott kitett szórólapot. Az egyiken az volt, hogy valamilyen Marika mozgásterápiával foglalkozik es többek között gerinctorna, gerinctánc, alakformáló nyújtás, izomkontroll, pilates, Mc Kenzie porckorong-rehabilitációs technikai órákat tart. Alkalmanként kevesebb mint 1000 forint volt az óradíj, tehát gondoltam kipróbálom, bar sok reményem nem volt, mert ha másokhoz képest ennyire olcsó, ez biztosan valami gagyi torna. El is mentem próbából 1-1 óraájára, de amikor a pilatest is ki akartam próbálni, nemet mondott, hiába eroszakoskodtam. Furcsálltam is, hogy mi köze neki mire költöm a pénzem, ha en egyszer pilatest akarok, miért jó neki ha visszautasít egy kuncsaftot, de nem engedett. Végül is javaslatara, persze duzzogva, a gerinctornánál kötöttem ki. Eleinte dührohamaim voltak es gondolom látta is rajtam, nemcsak azért mert  semmit sem értettem abból, amit a gyakorlatok közben magyarázott, hanem azért is mert teljesen ellentétes utasításokat adott a gyakorlatok elvégzéséhez mint valamennyi szakember aki addig kezelt. Azt gondoltam: ez a no totálkár, nem normális. 500 ember eddig azt mondta, hogy húzzam be a fenekemet/csípomet, es úgy végezzem a gyakorlatokat, úgy járjak az utcán mintha betojtam volna, most pedig o mindezt ellenzi, meg a lapockákat sem kell összehúzni, csakis valami középállást akar tolem amim egyáltalán nincs is. De valami továbbra is vitt az óraira… Aztán lassacskán eltelt egy év es lett középállású derekam, tudok homorítani, na meg az is lett, hogy simán tudok haton vagy hason feküdni/aludni, sot vígan kinyomok, ha kell, 50 kobrát is es a sáska póz mar gyerekjáték. Közben a Lukacs fürdobe is el kezdtem járni, de az ottani gerinctornát csakis úgy vagyok képes fájdalommentesen elvegezni, ha a Marikától tanult elemeket alkalmazom, es nem veszem figyelembe az ottani gyógytornász instrukcióit, éspedig középállású deréktartás, lapockák alatti hátizmok lehúzása, leeresztett vállak, behúzott áll. Ha mindezt megteszem, jelenleg ott tartok, hogy egy háton fekvo gyakorlat alatt akar, mindkét lábamat is felemelhetem egyszerre, mégsem terhelem meg a derekamat. Az utolsó Lukacs fürdoi kezelésem nemrég ért véget es a reumatológus megdicsért, hogy milyen ügyesen végeztem az ottani gyógytornát, mert látható a tártasomon a pozitív változás tavaly óta, amióta odajárok (es Marikához). Mondtam: hat igen, persze…. közben gondoltam: frászt a te gyógytornászaid érdeme, akik csakis behúzott fenékkel/csípovel es talajra lenyomott derékkal kertek a feladatok elvégzését, hisz órájuk után mindig Marikához kellett rohannom, hogy rakja vissza a derekamat, amit a diplomás nagyokosok kifordítottak!

Nem azt mondom, hogy teljesen meggyógyultam, mert derek fájdalmaim vissza-visszatérnek, foleg ha nem tornázom naponta, de messze nem olyan mertekben, mint amióta a Wekerlei Mozgásstúdióba járok. Évente 1x az a fránya ideg is becsípodik egy-egy rossz mozdulatnál

DE

tudom kezelni a becsípodést es a vele járó fájdalmat orvosságok es tuszúrások tömkelege nélkül. Az eredeti 4-5 perc helyett akár 2-3 órát is tudok lábon állni fájdalommentesen, a széken ülés, illetve komputer elotti munkavégzés most mar egyáltalán nem okoz gondot vagy fájdalmat akar hosszú órákon át sem. Sokkal biztosabbnak érzem a járásomat, a tartásomat, egyáltalán ismét tudom milyen az, amikor semmim sem faj, mert igen, mint többször es többször fordul velem elo például kutyusaim sétáltatása közben (nem rohanás, nem sietés, nyugodt séta), hogy észreveszem, mennyire jól érzem magam.

Köszönöm Marika, Isten áldjon azért, hogy tudásodat tovább adod nekünk es türelmesen kibírod a kételkedoket!