Most 61 éves vagyok. Kb 26 éves koromban kezdett el fájni a derekam, amikor terhes voltam. Kisebb mértéku gerincferdülésem van már kicsi korom óta. Ahogy teltek az évtizedek hozzáadódott a hátfájás, derékfájás térdfájás. Sok-sok stressz ért, amiből általános szorongás lett. Ezért az izmaim ugrásra készen voltak nyugalomban is.
Nyakam, vállam is állandóan fájt. Mindig úgy éreztem mintha meghúzódtak volna az izmaim vagy elfeküdtem volna a nyakam.
Sok-sok évtizedig megvolt az évi kétszeri többféle fizikoterápiás kezelés, gyógyfürdő, vizes medencés és száraz torna, tangentor, masszírozás. Szanatóriumban is voltam Visegrádon. Három héten át napi többszöri mozgás és kezelés.Ott mondta egy gyógytornásznő miután külön érdeklődtem nála és tanácsot kértem, hogy amíg olyan a testtartásom amilyen nem fogok rendbe jönni.
Fel sem merült, hogy a több évtizede megszokott rossz testtartás megváltoztatására tanítsanak minket.
Tehát szenvedtem a hétköznapokon, mint mindenki más. Fájdalmas volt a mosogatás a söprés a kerti munka a sokat ülés a sokat állás stb. Vettem nyak-hát-gerinc-csípő hangkazettákat, amiken félórás tornát levezényelt a gyógytornásznő. Csináltam szorgalmasan. Segített valamennyire, de a helyes testtartásra az sem tudott megtanítani.
Már több éve nézegettem a Wekerle-szerte kitett Wekerlei Mozgásműhely órarendeket, de nem szántam rá magam,hogy érdeklődjek. Idén tavasszal nagyon sok egészségügyi problémám jött össze. Elkönyveltem, hogy hiába, hááát a kor. A párom is eszi-nem eszi ezt a öregasszonyt kapja. Már a tavaszi betegségeim hatására elkezdtem az étkezésemen változtatni. Próbáltam otthon többféle mozgásformát, de meghúztam magam, nehéz volt rávenni magam.
Ekkor jutott eszembe a kiplakátolt órarend.
A gerinctornáról volt az az elképzelésem, hogy kipróbálom. A testemnek nagyon jól estek a gyakorlatok mintha erre várt volna. Ötödik hónapja járok. Azóta másfajta órákat is találtam magamnak az órarendben. A gyakorlatok elsajátítása fokozatosan történik és még most is minden órán van mit csiszolni.
Marika, a gyógytornász tanárnonk személyre szabottan is ad tanácsot, hogy milyen mozdulatokat gyakoroljunk.
Apránkénk megtanuljuk, hogy az órákon elsajátított gyakorlatokat teljesen konkrétan, hogy ültessük át a napi mozgásunkba. Minden gyakorlat arra irányul, hogy megtanuljuk a helyes testtartást.
Számomra az is nagy segítség volt,hogy a gyakorlatok arra is megtanítanak, hogy mely izmokat feszítsem és melyeket ne.
Kevésbé fáradok, el a nap folyamán mivel a fájdalom nem vesz ki erőt belőlem. A párom ismét belém szeretett mert csinosabb, izmosabb, fittebb, mosolygósabb lettem. Ezért meg kell tennem, hogy rendszeresen járok az órákra, megfogadom Marika tanácsait és a nap folyamán ahányszor csak eszembe jut ellenőrzöm és korrigálom a testtartásomat.
Egy aranykulcsocskát kapunk ami nyitja a fájdalommentes és egészségesebb élethez vezeto út kapuját.

Gabriella